×
ТЪРСЕНЕ
EveryStudent.bg
Безопасно място за изучаване
 на въпроси за живота и Бог
Въпроси за живота

Истински живот

Трима души споделят къде са намерили удовлетворение, одобрение и цел в живота.

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Чувствали ли сте някога, че има нещо повече? Нещо отвъд само съществуване? Ето някои ясни свидетелства, които предлагат мнения за истинския живот и ролята на Бог в него.

Удовлетворение [от Джон Г.]

Може би сте чували за човек, чиято цел в живота била да изкачи определена планина. Когато най-накрая достигнал до върха, бил ужасно разочарован. Нямало къде другаде да отиде, а все още нещо липсвало в живота му. Като професионален футболист, който изпада в депресия след като спечели Супербоул.

Животът ми в университета беше много подобен. До последната година бях постигнал всичко, което хората ми казваха, че ще ми донесе удовлетворение. Бях част от студентския клуб и други университетски организации, забавлявах се много по купони, получавах добри оценки и прекарвах време с привлекателни момичета.

Всичко, което исках да направя и да постигна докато бях в университета, се случи. И все пак не изпитвах удовлетворение. Нещо ми липсваше.

Разбира се, никой не знаеше, че се чувствам така. Отвън не го показвах. Може би някои хора дори са искали животът им да бъде като моя. Но те не знаеха колко неудовлетворен бях отвътре.

През лятото след последната ми година в училище, чух някого да чете откъс от Библията. Чувал съм части от Библията и преди, дори сам съм чел малко от нея, но по някаква причина този път звучеше съвсем различно. Бях изумен. „Хей, тези неща са толкова верни“. Както никога досега, осъзнах колко вярна и свързана е Библията.

Сякаш Бог се опитваше да привлече вниманието ми... но все още не исках да го допусна. Продължавах да си мисля за това как животът ми ще се промени и как приятелите ми ще си мислят, че съм странен. Уплаших се. Но колкото повече мислех за това, толкова повече осъзнавах (без съмнение с Божията помощ), че да избера Него над всеки и всичко друго има смисъл и е правилният избор.

Това, което се случи после е трудно да се опише. Мога да го обясня само така: разбрах, че само Бог е източникът на истинското удовлетворение. Случилото се не е само с мен. Това е, което Той предлага без да укорява на всеки, който го потърси по начина, по който Той иска. Той е казал (и все още казва): "Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене никак няма да огладнее, и който вярва в Мене никак няма да ожаднее."1

Разбира се, животът все още си има своите възходи и падения, разочарования и борби. Но това, което придава истинско значение на живота е самият Бог - знаейки, че Той е жив и истински, че Той е причината за моето съществуване и че да го намериш истински е смисъла на всичко това.

Одобрение [от Робърт К.]

Като малък си спомням когато гледах Магьосникът от Оз по телевизията. Може би си спомняте историята. Дороти и приятелите ѝ отиват при Магьосника от Оз за помощ, а вместо това са посрещнати от един гневен, страшен глас, който изисква почти невъзможна задача, за да докажат себе си: да вземат метлата на злата вещица.

Толкова за Магьосника от Оз.

Докато растях, за мен Бог приличаше много на Магьосника от Оз. Мислех си, че Той е лош и избухлив и че всъщност знае съвсем малко за мен. От малкото образи, които съм виждал за Него като дете в църквата, за мен Той изглеждаше далечен, от друг свят, недостижим. Неговата смърт на кръста, разбирах като голяма жертва, но сякаш направена с нежелание. Това, което Той наистина зачита, мислех си, беше колко добре се държах и колко добре живеех според Неговите заповеди. Ако някога бих искал бъда одобрен от Него, първо трябва да докажа себе си за достоен. Както можете да си представите, Бог не беше значима фигура в живота ми.

По-късно през първата година в колежа, всичко това се промени. Завесата беше дръпната. За първи път в живота ми, някой ми показа в Библията (книга, която винаги смятах за пълна с дим и пушек) Кой наистина е Бог. Той не беше ядосан или лош - точно обратното. Той беше изпълнен с любов и състрадание. Той знаеше, че аз не съм способен да живея безгрешен живот и непрестанно да пазя заповедите Му. Така че, заради голямата Му любов, Той е станал безгрешно човешко същество и е спазил тези заповеди за мен.

Научих, че Исус Христос не е моят пример, Той бе мой заместник. Не е било нужно да имитирам Неговото страдание, но да се възползвам от него. При Неговата смърт на кръста - което разбрах, че е направил доброволно – моят грях и моите провали бяха осъдени. На кръста Бог показа огромната Си любов към мен. Там Той ми показа колко добре ме познава. Там Той ме одобри. "Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога."2

Открих, че истинското одобрение се крие в Исус. Предизвиквам те да издърпаш завесата, да го откриеш за себе си и да приемеш Неговото одобрение и прошка.

Цел [от Мерилин А.]

Винаги съм смятала, че животът трябва да има смисъл. Не е задължително да бъде всеки миг от всеки ден. Имам предвид, колко смислено е да взимаш прането? Нито пък животът винаги трябва да бъде сериозен. Всички се нуждаем от големи дози просто добре прекарано време!

Но животът трябва да е повече от търсене на удоволствие, донякъде защото насладата не е трайна. Тук е за миг, а след това изчезва. Писателят Рави Закъраяс го е казал добре: „ако няма по-значим смисъл в живота... тогава той е без движеща сила, без всеобща стойност или обяснение.“

В продължение на няколко години учех философията на Достоевски, Сартр, Ницше, Сократ и много други - търсейки нещо по-значимо, мотивиращо целта на живота ми. През няколко седмици бих „изпробвала“ нова философия, за да видя дали ще проработи. Но разбрах, че тези философии са разочароващи, когато се приложат към реални житейски ситуации. Търсенето ми продължи.

Международният новинарски кореспондент на списание Time, д-р Дейвид Айкман, хвърли малко повече светлина по този въпрос. Той има няколко следдипломни степени, експерт е по руска и китайска история и комунистически работи, работил е в повече от 30 държави, владее шест езика и е сериозен мислител по житейските въпроси. Той каза: „Всеки от нас си има свое предназначение, причина да бъде тук, която никой друг не може да ви каже, освен да я откриете от Бог.“ Д-р Айкман препоръча да започнем връзка с Исус Христос.

Д-р Айкман каза следното, „когато чух думите на Исус [в Библията], ми се стори, че говори на сърцето ми, казвайки: „Аз съм пътят към живота. Ако ме последваш и правиш това, което ти казвам, животът ти ще се промени“. След това той говореше за първата стъпка, за да започне един човек връзка с Исус Христос - като го помоли да дойде в живота му. Д-р Айкман заключи: „Мога да ви обещая... всеки, който направи първата стъпка към Исус Христос, ще има един много вълнуващ живот.“

Както д-р Айкман, така и аз произлизах от атеистична среда. И както него, открих, че изказванията на Исус за Себе Си са доста уникални. Исус не насочвал хората към Неговата философия за живота, Той насочвал хората към Себе Си. Исус е казал, че може да ни прости греховете, да ни даде мир по време на трудни обстоятелства и да ни води към живот, изпълнен със свобода.

Реших, че ако наистина има Бог, тогава искам да го познавам. Но все още бях скептична. Задавах въпроси и говорех с християните, които познавах. Исках доказателство, че Исус е Бог. Един ден направих честен поглед към доказателствата за съществуването на Бог и божествеността на Исус, и бях шокирана да открия толкова много логични, исторически факти. Тогава разбрах, че трябва да взема решение. Щях ли да го помоля да дойде в живота ми и да му повлияе както поиска, или ще затворя страницата на тази част от живота ми и ще отхвърля възможността за „Бог“ завинаги?

След като разгледах действителните, интелектуални причини да вярвам в Исус, го помолих, дали би дошъл в живота ми. И в същия ден търсенето ми за смисъл в живота напълно приключи.

Бях изумена, че мога да имам връзка с Бог. говорех си с Него и чрез промени в обстоятелствата, Той ми показа, че ме е чул. Той ме отведе да работя на места, които са далеч по-значими и вълнуващи, отколкото някога съм мечтала. Задавала съм Му въпроси и Той ме е отвеждал до подходящи, полезни отговори в Библията.

Тези неща не се случват само в един мрачен, дъждовен ден. Това беше истинска двустранна връзка с Бог, на която се наслаждавах непрестанно, и все още е така. Това не е защото станах светица, а защото Исус Христос би дошъл в живота на всеки, който наистина иска да го познава и следва.

Има огромна радост, която идва щом следваш Бог. За разлика от всичко или всеки друг, да познавам Исус Христос ми даде истинска цел в живота.

Истински живот: Исус Христос

Истинският живот е живот, изпълнен с удовлетворение, одобрение и цел. Откриваме го чрез връзка с Исус Христос. Никой в човешката история не е правел твърдения, каквито е направил Исус и никой не е дал такива големи доказателства, за да го подкрепи. Той твърдял, че е Бог, че може да прощава грехове и че е единственият начин, чрез който можем да познаваме Бог Отец. Исус е подкрепил тези твърдения чрез възкресението Си от мъртвите. Той наистина е най-невероятният човек, живял някога... много повече от един велик учител.

В Библията се казва, че Исус е Бог, Който станал човек: "Словото [Исус] стана плът и пребиваваше между нас"3. Той е "отпечатък на Неговото [на Бог] същество"4. Накратко, Исус Христос е разкрил точно кой е Бог. Как да започнем връзка с Него?

Не започваме връзка с Бог, като се опитваме да бъдем по-добри хора. Да опитваме по-усилено да заслужим одобрението на Бог не е начинът, по който Той иска да живеем. Били ли сте някога във връзка с човек, на когото е трябвало да опитвате да заслужите одобрението? Никак не е забавно.

Бог има толкова истинска любов към нас, че Самият Той е осигурил начин за нас да се доближим до Него... но има един проблем. В момента, това, което стои на пътя между нас и Бог е нашият грях (нашият егоцентризъм, показан с нашия гняв, раняващи думи, нетърпение, егоизъм, алчност и т.н.). Ако някога сте се чудили защо молитвите ви изглежда отиват в нищото - ето защо. Нашият грях ни разделя от Бог, който е свети.

И така, какво е направил Бог така че ние да можем да имаме близка връзка с Него? Исус Христос („Бог в плът“) е поел всичките ни грехове върху раменете Си, като доброволно е умрял на кръста. Той е направил това, за да можем ние да бъдем напълно простени, напълно приемливи за Него.

Проблемът ни е илюстриран от студент в колеж, който е обвинен в престъпление. Съдията е присъдил 30 дни в затвора, или глоба от 1000 лв. Студентът не може да си позволи нито времето, нито парите. Съдията, знаейки това, сваля тогата си, излиза отвън и със собствени пари плаща глобата. Защо? Защото, както праведния Съдия, той не може да пренебрегне престъплението. Но, тъй като е баща на студента, той избира да плати наказанието от негово име.

Точно това е, което Исус е направил за всеки един от нас на кръста. Той е направил огромната жертва да бъде бит, унижаван, бичуван и разпънат от наше име. Сега Той иска от нас да отговорим на Неговата жертва, като го поканим в живота ни.

Истински живот: Да познаваш Бог

Той иска да го познаваме и да изпитваме Неговата любов, радост и мир. Когато го поканим в живота ни, получаваме Неговата прошка и започваме връзка с Него, която е предназначена да продължи вечно. Исус е казал: "Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене."5

Ако това е желанието на сърцето ти, ето примерна молитва (но думите не са толкова важни, колкото намерението на сърцето ти):

Мили Боже, признавам, че съм съгрешил/а против Теб. Благодаря Ти, че си понесъл всичките ми грехове върху Себе Си на кръста. Искам да получа Твоята прошка. Искам да имам връзка с Теб. Моля Те да влезеш в живота ми като мой Спасител и Господ. Моля Те, дай ми истинския живот, който идва само от Теб.

За повече информация за смисъла на живота, моля прочетете Източникът на променен живот или други статии в сайта.

 Току-що помолих Исус да дойде в живота ми (помощна информация)…
 Може би искам да помоля Исус да дойде в живота ми, моля обяснете ми по-подробно…
 Имам въпрос…

(1) Йоан 6:35 (2) 2 Коринтяни 5:21 (3) Йоан 1:14 (4) Евреи 1:3 (5) Откровение 3:20

от Библията...

"Който има Сина, има тоя живот; който няма Божия Син, няма тоя живот." (1 Йоаново 5:12)

"на ония, които го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име" (Йоан 1:12)

"Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16)

"Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да се не похвали никой." (Ефесяни 2:8-9)

"ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина" (2 Коринтяни 5:17)

"А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил." (Йоан 17:3)


СПОДЕЛИ:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More