×
търсене ТЪРСЕНЕ
За живота, търсенето
 на смисъла и вярата…
Въпроси за живота

Коронавирус (COVID-19) - как да се справим с безпокойството

Ето един сигурен начин да се справите с безпокойството и стреса от коронавируса, както и с всяка друга причина за тревога, и да живеете по-спокойно…

Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More PDF

от Мерилин Адамсън

За мнозина коронавирусът (COVID-19) ескалира до тревожна степен. Избухването му продължава да добавя нови страни и нови смъртни случаи към списъка.

Също така може да чувстваме безпокойство и поради някоя друга заплаха. Ежедневно се сблъскваме с всякакви причини да се чувстваме притеснени.

Списъкът е толкова дълъг – тероризъм, климатични промени, расизъм, войни, неефективност на правителството, глад, сексуален тормоз, робство, природни бедствия, лични финанси, болести, несигурност на работното място, стресови взаимоотношения, пристрастявания и т.н.

Болезнено е да се изброяват всички тези неща.

Вече не просто сме наясно с нещата, които ни засягат лично. Интернет ни превърна в глобални жители. Наясно сме с всички сериозни проблеми във всяка част на света... всеки ден... всяка минута.

Новините подхранват страха ни и човешката ни тенденция да обръщаме внимание на всяко обезпокоително нещо.

Въпреки това, повечето от нещата, които предизвикват нашето безпокойство, са много лични. Това са нещата, които се случват в нашия живот.

Това е онова сковаващо чувство, че не можем да контролираме обстоятелствата. Чувстваме се в рискова ситуация. Безсилни. Това е и страхът, че нещо може да се случи и че не можем да го избегнем или да направим каквото и да било, за да го променим.

Има ли начин да имаме мир насред всичко това? Да.

Мир в разгара на коронавируса

Тази статия ще ви даде едни сигурни начини да имате мир в разгара на коронавируса или други тревожни обстоятелства.

Първо, нека поговорим малко за лекарствата. Ако страдате от безпокойство и вашето безпокойство ви кара да изпадате в депресия и мисли за самонараняване, моля отидете на съответния лекар за професионална помощ. Може да има химичен дисбаланс в мозъка ви, който да изисква приемането на лекарства. Понякога има поведения и модели в нашия мозък, които се нуждаят от медицинска помощ, за да се формират нови модели на мислене.

Точно както диабетиците имат нужда от инсулин, вие също се нуждаете от лекарства, които ви дават възможност да гледате на нещата по-обективно и спокойно. Има такива лекарства, които значително са подобрили живота на много хора, страдащи от безпокойство.

Обаче възможността да виждаме нещата спокойно и рационално е само част от решението. Помага, но не може да ни даде истински мир. Както човек, който има счупен крак и престава да ходи с него. Помага. Но все още кракът му е счупен.

Да чуем, че коронавирусът утихва в нашата страна помага, но има толкова много други потенциални причини за безпокойство. Животът ни подлага на изпитания.

Това, от което се нуждаете, е истински, траен, вътрешен мир, който позволява на ума и сърцето ви да бъдат спокойни, независимо от обстоятелствата.

Надежден подход в неспокойни ситуации

Години наред като атеист изследвах подходящата философия, която да е винаги надеждна. Исках да я намеря и тя да ме води през целия ми живот, както и да „работи“ във всяка ситуация. Изучавах Сартр, Платон, Сократ, Достоевски, Ницше, Хюм и т.н.

Но скоро разбрах, че всички тези философии не са достатъчни. Все още продължавах да нося проблемите върху плещите си.

Психологията e подобна. Може да е от полза, но психолозите най-вече се опитват да ви накарат да гледате на обстоятелствата по различен начин. Трудно е да гледаме на коронавируса (COVID-19) по различен начин, когато хиляди хора са диагностицирани с него и броят на смъртните случаи се увеличава.

В търсенето ми на истински мир въпреки обстоятелствата, религията също изглеждаше доста празна. Не търсех ритуали, медитации или доктрини. Изглеждаха ми някак повърхностни. Като мисловни игри, които само се опитват да ни разсеят от истинските проблеми. Просто позитивно мислене без същност. Като заупокойна молитва.

Знаех какъв потенциал за трудности има в живота. Исках подход, който да е надежден, независимо какво се случваше в живота ми.

Много хора се надяват науката да намери както лек, така и превенция на коронавируса. Но доколкото науката е запозната с вирусите, много вероятно е коронавирусът да продължи да съществува, дори в мутирала форма, в продължение на години. Науката не е всезнаеща или всесилна.

Докато търсех източник на траен мир, се сприятелих с едно момиче, на чийто живот се възхищавах. Тя често говореше за Бог. Това ме накара да се замисля дали Бог действително съществува.

Възможността за съществуването на Бог положи началото на дълъг процес на задаване на въпроси, проучване и решително поддържане на много и силни убеждения. Последното нещо, което исках, е да се заблудя да вярвам в нещо, което не съществува.

Науката посочва решение

След около година и половина сериозно проучване, доказателството за Бог беше прекалено очевидно, че да го пренебрегна. Науката беше онова, което ме накара да призная съществуването на Бог... точното разстояние на Земята от Слънцето, сложните качества на водата, дизайна на човешкото тяло и др.

Множеството научни факти, необходими за съществуването на живота на Земята, разбиха на пух и прах възможността това да е „случайност“. Помолих Бог да дойде в живота ми, за да имам взаимоотношения с него.

Така разбрах, че „Бог е прибежище и сила за нас, винаги изпитана помощ в напасти“1.

Мир, когато се изправяме срещу страха

Разбирането, че Бог съществува и ни обича има невероятен ефект върху нашия мир, независимо от обстоятелствата. Нека обясня.

Представете си 8-годишно момче, което е тормозено от побойник. Всеки ден му взема обяда. Командва го и го унижава за забавление. Момчето се опитва да говори с побойника, но без успех. Опитва се да го избягва, също с неуспех. Казва на учителя си, но също с малък ефект.

Но един ден един по-голям ученик (по-голям и от побойника) състрадателно се намесва и казва на побойника, че на дните му на тормоз срещу това дете е сложен край. Тормозеното дете сега има мир. Побойникът все още съществува, но 8-годишният може да си почине, защото някой по-голям се е погрижил за него.

На нас ни се предлага същата помощ в живота. Бог е по-голям от всеки проблем, който ни измъчва. Той ни е създал и иска да се погрижи за нас.

Мир в разгара на този вирус

Насред всички житейски напрежения Исус нежно казва: „Елате при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя“2.

Това е Богът, който създаде цялата вселена, галактиките от звезди и планети, всичките животински и растителни видове, сложната екосистема и човека. „Няма нищо трудно за Тебе“3. И той ни приканва да отидем при него.

Исус непрекъснато описва Бог като наш небесен „Баща“, който ни обича.

Един добър Баща, който защитава, снабдява, учи, обича, грижи се и се жертва за децата си. Той иска винаги да показва любовта си към нас.

Ако сте израснали в семейство, в което баща ви не ви е обичал по този начин, тогава думата „баща“ не ви е толкова скъпа. Всъщност безпокойството на някои хора е причинено от родителите или ситуация, която им е вселила дълбоко чувство на несигурност и страх. Може да сте били жертва на насилие. Пренебрежение. Изоставяне.

Подобни преживявания могат да изкривят нашето виждане за света, за нас самите или за другите. Обаче взаимоотношенията с Бог слагат началото на един нов живот. Исус дори говори за това като за новораждане. Животът е различен и нов, когато започнеш връзка с Бог.

Един от най-големите ни страхове за коронавируса (COVID-19) е да го преживеем сам-самички или да нямаме емоционалната или физическата сила да се справим с него заради нас самите или нашите близки. Това важи за всичко, което ни плаши. „Ще успея ли да се справя?“

Сила, когато се изправяме пред предизвикателства

Бог, който ви е създал, знае всичко за вас. Вашият произход. Събитията, които ви са се случили. Постиженията. Мечтите за вашия живот (или липсата на такива). Болката ви. Бъдещето ви. Взаимоотношенията ви. Абсолютно всичко. Исус казва, че е наясно с най-малките и незначителни детайли на вашия живот: „На вас и космите на главата са всички преброени“4.

„Господи, опитал си ме и си ме познал. Ти познаваш сядането ми и ставането ми; разбираш помислите ми отдалеч. Издирваш ходенето ми и лягането ми и знаеш всичките ми пътища. Защото преди думата да е още на езика ми, ето, Господи, Ти я знаеш цялата“5.

Той знае всичко за вас. Най-сигурната връзка, която можем да имаме е връзката с Бог, който ни обича.

Водителство в тъмнината

Бог никога не е имал намерение да живеем живота си сами. Бог иска да ни води в един различен живот чрез неговото водителство. Не е нужно да се спъваме в тъмнината, в несигурността.

Исус казва: „Аз съм светлината на света; който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота“6.

Бог ни кани: „Всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас“7. Какъвто и да е проблемът, с който се сблъскаме, дори един опасен вирус – не е нужно да се борим с него сами. Можем да помолим Бог за всяка наша нужда и с неговата любов и мъдрост той ще разреши проблемите ни и ще действа съобразно молитвите ни по същия начин, по който би действал един любящ баща. Но това не означава, че няма да преминаваме през трудности. Един любящ баща не предотвратява трудностите, провалите и разочарованията.

В крайна сметка, важното в случая е, че Бог може и ще се погрижи за нас.

Виждала съм Бог да отговаря на молитви повече пъти отколкото мога да преброя. Има и неща, за които съм молила Бог, но на които още не е отговорил. Но знам, че той вижда по-голямата картина, в точното време и ни уверява, че „...всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога…“ Виждала съм Бог да отговаря на молитви повече пъти отколкото мога да преброя. Има и такива неща, за които съм молила Бог, но на които все още не е отговорил. Но знам, че той вижда по-голямата картина, точното време, и ни уверява, че „[...] всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога [...]“8.

Винаги когато съм имала нужда от насока за важни решения в живота си, Бог се е намесвал... ясно.

Когато съм била обезкуражена или ядосана за някоя ситуация, той нежно ми е говорил, поправяйки мисленето ми, показвайки ми неговата гледна точка, говорейки ми чрез Библията. И в неговото водителство той поставя краката ми на твърда основа и дава мир на сърцето ми.

Виждала съм как Божията любов ме освобождава от несигурности и ми дава съчувствие към хората, което иначе не бих имала.

Ето това представлява взаимоотношението с Бога, което той предлага на всеки. Библията описва Бог като Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира. И той е всичко това.

Свобода от страха от смъртта

В същото време, искам да подчертая, че да сме във взаимоотношение с Бог не означава край на житейските проблеми.

Имало е проблеми в живота ми, за които не съм могла да направя нищо по въпроса. В четвъртия месец на моята бременност ми казаха, че има проблем с бебето. Но вече познавах Бог достатъчно добре и знаех, че мога да му се доверя за това, независимо от изхода на ситуацията. Детето ни се роди мъртво.

И понеже се доверявах на Бог за това, въпреки че преминавахме през огромна тъга, никога нямах проблеми с горчивина, гняв или безпокойство.

Въпреки това изпитах емоция, която ме завари напълно неподготвена. След смъртта на детето започнах да се боря със страх съпругът ми също да не умре. Помолих Бог да ми говори и да ми покаже как по правилен начин да гледам на този страх.

Отговорът дойде, когато Бог ме отведе до следния пасаж от Псалми:

„Понеже ти си казал: Господ е прибежище мое, и си направил Всевишния свое обиталище, затова няма да те сполети никакво зло[...]“9.

Знаех, че Бог не обещава, че никой няма да умре. Не това е Божието обещание. Само че, когато Бог, на когото се доверявам, е мое обиталище, дори и съпругът ми да умре, Бог няма да допусне това да бъде „зло“ в живота ми. Бог няма да допусне това да ме победи, унищожи или нарани по някакъв начин. Ще бъда добре.

С думите: „Няма да те сполети никакво зло“ Бог поставя граници. Ако му се доверим, можем да преминаваме през ситуациите по различен начин... с мир.

Никой проблем не е прекалено голям

Исус казва: „В света имате скръб; но дерзайте: Аз победих света“10.

Затова ни се казва: „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса“11.

Това не е ли просто самозалъгване? Не. Вижте някои факти, които свидетелстват за Божията сила и мощ:

Земята, на която се намираме, се върти с около 1600 км/ч. И все пак ние сме напълно спокойни и се наслаждаваме на красотата на изгрева и залеза на слънцето, които това въртене създава.

Земята също така се и върти около слънцето със скорост 130 000 км/час. Дори и при тази скорост, тя поддържа съвършена дистанция между нея и слънцето, така че не е нито твърде близо, нито твърде далеч от него.

По същият начин, по който Бог е наясно с милиардите галактики, той е наясно и с всеки малък детайл от вашия живот. И той ви обича.

Някой, който е загрижен

Той ви обича не защото го заслужавате, но защото е в неговата природа да обича и да се грижи за всички, които му се доверяват.

Бог казва: „Не бой се, защото Аз съм с тебе; не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; ще те укрепя, да! Ще ти помогна. Да! Ще те подкрепя с праведната Си десница“12.

„Не знаеш ли? Не си ли чул, че вечният Бог Йехова, Създателят на земните краища, не отслабва и не се уморява? Неговият разум е неизследим. Той дава сила на отслабналите и умножава мощта на немощните.

Даже младите ще отслабнат и ще се уморят, и отбраните момци съвсем ще паднат; а онези, които чакат Господа, ще подновят силата си, ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да отслабнат“13.

Исус казва: „Мир ви оставям. Моя мир ви давам. Аз не ви давам, както светът дава. Да не се смущава сърцето ви, нито да се бои“14. Той е по-голям от всеки наш проблем.

Свободата от безпокойството относно коронавируса (COVID-19) е да знаете, че Бог е способен, загрижен и ще действа за ваше добро. Но за да познавате Бог по този начин, трябва първо да имате връзка с него.

Ако искате да започнете връзка с Бог и да познаете неговата любов към вас, прочетете статията: Как можем да познаваме Бог?

 Как мога да познавам Бог?
 Имам въпрос…

Източници: (1) Псалми 46:1 (2) Матей 11:28 (3) Еремия 32:17 (4) Лука 12:7 (5) Псалми 139:1-4 (6) Йоан 8:12 (7) 1 Петрово 5:7 (8) Римляни 8:28 (9) Псалми 91:9,10 (10) Йоан 16:33 (11) Филипяни 4:4-7 (12) Исая 41:10 (13) Исая 40:28-31 (14) Йоан 14:27


СПОДЕЛИ:
Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More