×
търсене ТЪРСЕНЕ
За живота, търсенето
 на смисъла и вярата…
Взаимоотношения

Деветте лъжи на порнографията

Намерете свобода от пристрастяването към порнографията. Вижте деветте лъжи на порнографията и как можете да се освободите.

Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More PDF

от Джийн Макконъл

Порнография и пристрастяване... секс извън контекста

В студена, тъмна нощ, няма нищо по-добро от пламнал огън в камината. Безопасно е, топло, отпускащо и романтично. Сега извадете същия този огън от камината и го поставете в средата на дневната. Изведнъж той става разрушителен. Сексът е като този огън. Докато се изразява в отдадеността на брачната връзка, той е прекрасен, топъл и романтичен. Но порнографията изважда секса извън този контекст.

Кое подклажда пристрастяването към порнографията

Една от най-важните части на нашия ум е правилната представа за това кои сме ние в сексуално отношение. Ако тези идеи бъдат замърсени, основни части от това кои сме ние биват изкривени. Порно културата ни казва, че сексът, любовта и интимността са едно и също нещо. В порнографията хората правят секс с напълно непознати - с хора, които току-що са срещнали. Всичко, което има значение, е моето сексуално удовлетворение. Няма значение чие тяло използвам, стига само да получа удоволствие. Порнографията ни кара да мислим, че сексът е нещо, което може да имаме по всяко време, навсякъде, с всекиго, без последствия.

Проблемът с тази повърхностна представа, която ни дава порнографията е, че отношенията не се основават на секс, а на посвещение, грижи и взаимно доверие. В този контекст, както огън в камината, сексът е чудесен. Да бъдем с някого, който ни обича и приема, някого, който ни е предан за цял живот, някого, на когото можем напълно да се отдадем, това прави секса наистина страхотен.

Свободата от пристрастеността към порнографията започва с разпознаването на лъжите

Не можете да научите истината за секса от порнографията. Тя няма нищо общо с истината. Порнографията не е създадена да образова, а да се продава. Това е голям бизнес, който печели много пари, без да се интересува как. Те ще ви покажат всичко, което смятат, че ще ви накара да се върнете и да си купите още. Следователно, порнографията ще каже каквито и да е лъжи, за да привлече и задържи публиката. Порнографията процъфтява с лъжи - лъжи за секса, жените, брака и много други неща. Нека разгледаме някои от тези лъжи и видим доколко могат да помрачат живота и поведението ви.

 • Лъжа № 1 - Жените са по-малко хора
  Жените в списание „Плейбой“ се наричат „зайчета“, правейки ги малки сладки животинки или „плеймейт“, което ги прави играчки. Списание „Пентхаус“ ги нарича „домашни любимци“. Порнографията често се отнасят с жените като животни, играчки или части от тялото. Някои порнографски материали показват само телата или половите им органи без изобщо да показват лицата им. Идеята, че жените са истински човешки същества с мисли и емоции, се омаловажава.

 • Лъжа № 2 - Жените са „спорт“
  Някои спортни списания имат специални издания само за бански костюми. Това предполага, че жените са просто някакъв вид спорт. Порнографията гледа на секса като игра, а в една игра трябва да „спечелиш“, да „победиш“ жената, или да „трупаш бройки“. Мъжете, които приемат да живеят според този възглед, говорят за жените като „натрупани бройки“. Те оценяват мъжествеността си според „завоеванията“, които са спечелили. „Всяка жена, която „отбележа“, е поредният трофей върху рафта, още една „степен“, пришита върху бойния ми колан, чрез която да затвърдя мъжествеността си.“

 • Лъжа № 3 - Жените са собственост
  Всички сме виждали снимки на нова лъскава кола със секси момиче върху предния капак. Скритото послание е: „Купете едната и ще получите двете“. А садо-мазохистичната порнография отива още по-далеч. Тя парадира с жените като стока в каталог, излагайки ги възможно най-открито на показ, за да може клиентът да ги огледа добре. Не е изненадващо, че много млади мъже мислят, че ако са похарчили пари за някое момиче, с което са излезли на среща, имат право да правят секс с нея. Порнографията ни казва, че жените могат да бъдат купени.

 • Лъжа № 4 - Стойността на една жена зависи от привлекателността на тялото й
  По-малко привлекателните жени биват подигравани в порнографията. Те са наричани „кучета“, „китове“, „прасета“ или по-лошо, само защото не се вписват в критериите на порнографията за „перфектната“ жена. Порнографията не се интересува от интелекта или личността на жената, а само от тялото ѝ.

 • Лъжа № 5 – Жените харесват изнасилването
  „Когато казва „не“, тя има предвид „да“ е типичен порно сценарий. Жените са показвани, че биват изнасилвани, удряйки и ритайки отначало, а след това започва да им харесва. Порнографията учи мъжете да се наслаждават да нараняват и насилват жените за забавление.

 • Лъжа № 6 - Жените трябва да бъдат унижавани
  Порнографията често е изпълнена с обидни думи към жените. Жените са показвани измъчвани и унижавани по стотици извратени начини, молейки за повече. Това отношение показва ли някакво уважение към жените? Някаква любов? Или това, което порнографията промотира, е омраза и презрение към жените?

 • Лъжа № 7 - Малките деца трябва да правят секс
  Една от най-продаваните порнографии е имитацията на „детска“ порнография. Жените са „нагласени“ като малки момиченца, с прически на опашки, малки детски обувки, гушкащи плюшено мече. Посланието на порнографските филми и анимации е, че е напълно нормално възрастните да правят секс с деца. Това кара потребителите на порнографията да гледат на децата по сексуален начин.

 • Лъжа № 8 - Незаконният секс е забавен
  Порнографията често показва незаконни или опасни елементи, за да направи секса „по-интересен“. Това предполага, че не можете да се наслаждавате на секса, ако той не е странен, незаконен или опасен.

 • Лъжа № 9 - Проституцията е вълнуваща
  Порнографията рисува вълнуваща картина за проституцията. В действителност обаче много от жените, представени в порнографските материали, са избягали от домовете си момичета, които са затворени в капана на живот на робство. Много от тях са сексуално малтретирани. Някои от тях са инфектирани с нелечими болести, предавани по полов път, които са силно заразни и поради това те често умират много млади. И много от тях вземат наркотици, за да могат да се справят с този начин на живот.

Крайният резултат от пристрастяването към порнографията

Порнографията печели от разрушения живот на младите жени и заробва мъжете, които губят много време и пари, за да се поддават на техния продукт.

Може да си мислим, че нещата, които виждаме и чуваме, не ни влияят. И все пак всички признаваме, че добрата музика, добрите филми и добрите книги допринасят много за живота ни. Те могат да ни успокоят, да ни образоват, въздействат или да ни вдъхновяват. Точно както вдъхновяващите материали могат да ни помогнат, порнографските могат да ни окажат негативно влияние.

Снимките не винаги са неутрални. Те могат да убеждават. Компаниите знаят, че ако могат да направят убедителна кар Изображенията не винаги са неутрални. Те могат да убеждават. Компаниите знаят, че ако успеят да ви представят убедително изображение на своя продукт по време на емоционален за вас момент, той ще остане в подсъзнанието ви. Рекламните специалисти са толкова добри в това, което правят, че могат да предвидят колко повече от техния продукт ще си купите, ако видите рекламата им. Понякога зрителите дори не виждат името на продукта. Компанията Reese's Pieces заплаща огромна сума, за да покаже бонбоните си за няколко секунди във филма „Извънземното“ и продажбите им главоломно скачат. Защо? Защото емоциите, свързани с гледането на това малко момче, протягащо ръката си към извънземното, се прехвърлят върху визуалния образ на бонбона. Ако показването дори за миг на даден продукт - макар да не е в центъра на вниманието - може да повлияе на поведението на хората, предтсвете си ефекта на филм, който ви държи приковани към екрана за час и половина и който е изпълнен с детайлни сексуални образи и картини!

Какви са ефектите от порнографията?

Какви идеи поставя порнографията в главите ни? Ако погрешните неща продължават да се натрупват, умствената ви среда може да бъде толкова замърсена, че животът ви ще се изпълни с проблеми. Една от най-важните части на умствената ни среда е здравословната представа за това, кои сме ние в сексуално отношение. Ако тази представа се омърси, една изключително важна част от това кои сме ние бива изопачена.

Пристрастяване към порнография: притегателната ѝ сила

Не всеки, който гледа порно, ще се пристрасти. Някои ще се „разминат“ с някоя и друга токсична идея за мъжете, жените, секса, брака и децата. Други обаче ще имат някакъв вид емоционално „отпушване“, което позволява на пристрастяването наистина да се задържи. Порнографските компании нямат нищо против, ако напълно се пристрастите към техния продукт. Това е чудесно за техния бизнес. Д-р Виктор Клайн разделя развитието на пристрастяването на няколко етапа: пристрастяване, ескалация, десенсибилизация (т.е. намаляване на чувствителността) и сексуални действия. За тези, които са пристрастени към порнография, установих, че има още един етап, който е първи - ранно излагане. Нека да разгледаме тези етапи:

РАННО ИЗЛАГАНЕ
Повечето хора, които се пристрастяват към порнография, започват от ранна възраст. Те гледат порно, когато са съвсем млади и това успешно отваря вратата за по-нататъшно влияние.

ПРИСТРАСТЯВАНЕ
Продължавате отново и отново да се връщате към порнографията. Тя се превръща в неразделна част от живота ви. „Зарибени“ сте и не можете да се откажете.

ЕСКАЛАЦИЯ
Започвате да търсите по-нагледни и детайлни порнографски материали. Започвате да гледате порнография, която по-рано ви е отвращавала, но вече ви вълнува и възбужда.

ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ
Започвате да сте безчувствени към изображенията, които виждате. Вече дори и най-нагледните и детайлни порнографски материали не ви възбуждат. Безнадеждно и отчаяно желаете да изпитате предишната тръпка, но няма къде да я намерите.

СЕКСУАЛНИ ДЕЙСТВИЯ
Това е моментът, в който мъжете правят решаващ скок и започват да действат според образите и картините, които са видели. Някои преминават от порнографски материали към реални хора, в реалния свят, и то по много разрушителни начини.

Пристрастяване към порнографията: а аз пристрастен ли съм?

Ако забележите който и да е от тези модели в живота си, трябва да спрете веднага. Порнографията завзема ли все по-голям контрол над живота ви? Трудно ли ви е да я оставите? Продължавате ли да се връщате за още?

Пристрастяване към порнографията: какво мога да направя?

Първото нещо, което трябва да направите, е да признаете, че сте пристрастени към порнографията. Повярвайте ми, няма да сте нито странни, нито необичайни, ако го направите. Милиони мъже и жени са на различни етапи в тяхната борба с порнографията. Това наистина не е изненадващо. Порно индустрията е похарчила милиарди долари, за да се опита да ви грабне. Наистина ли е шокиращо, че са успели? За някои от вас може да са налице и проблеми от миналото, като злоупотреба или сексуално насилие, което прави пристрастяването към порнографията още по-трудно за премахване. Без помощ можете да постигнете малко в борбата си с пристрастяването.

Имате нужда от някой, който да ви помогне да преодолеете тази пристрастеност. Преодоляването на пазенето на тайната ни е абсолютно необходимо. Със сигурност не можете да се справите с пристрастяването без да споделите тайната си. Това не означава, че всеки трябва да знае, че имате проблем с порнографията. Изберете някого, на когото можете да се доверите - който съветва хора, които имат проблеми със зависимости – пастор, ръководител на младежка група или съветник. Някой, на когото можете да имате пълно доверие, с когото се чувствате сигурни, и който има опит в областта на пристрастяванията и няма да бъде изненадан.

Има ли свобода от пристрастяването към порнография?

Порнографията ни заплита в лъжи. За разлика от нея, Бог може да ни води в истината. Исус казва: „Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици; и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни“1. Онези, които чуват Исус да говори така, се обиждат и се противопоставят: „Никога никому не сме били слуги; как казваш Ти: Ще станете свободни“2. Исус обяснява, че хората са поробени от греха, но той може да ги освободи3.

Грехът не само ни заробва, но и ни отдалечава от Бога. А никой не е съвършен. Никой не е праведен в очите на Бога. Вместо това ни се казва, че: „Всички ние се заблудихме както овце, отбихме се всеки в своя път“4. Всички заслужаваме Божието осъждане и наказание. И въпреки това Бог, който е свят и любящ, предоставя решение за проблема с нашия грях, за да не бъдем справедливо осъдени. Той лично поема наказанието за нашия грях върху себе си. Исус Христос, Божият Син, е измъчван и умира на кръста за нашите грехове, за да бъдем простени. Три дни по-късно Исус възкръсва от мъртвите, точно както казва, че ще направи. И сега ви предлага взаимоотношение с него. Едно от най-невероятните твърдения в Библията е следното: „Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда“5.

Най-значимото взаимоотношение

В стремежа ви към интимност и любов порнографията е просто празен заместител на истинската любов. Ние сме създадени от Бога, за да може нуждата ни от близост да бъде задоволена най-дълбоко от самия него. „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот“6. За разлика от тъмнината и разрухата, до които порнографията може да доведе в живота на човек, Исус казва: „Аз дойдох, за да имат живот, и да го имат изобилно“7. Бог ви предлага своята прошка чрез взаимоотношението с него. Искате ли да го помолите да ви прости и да дойде в живота ви? Можете да му го кажете още сега. Ако се затруднявате как да изкажете желанието си, ето една примерна молитва, която може да ви е от помощ:

„Господи Исусе, наясно съм с греха си и знам, че и ти също си наясно. Моля те да ми простиш и да ме очистиш. Благодаря ти, че си дал живота си на кръста за греховете ми. Моля те да дойдеш в живота ми сега и да започнеш твоето дело в моя живот. Напътствай живота ми, както ти е угодно. Благодаря ти, че ми прости и че идваш в живота ми сега.“

 Току-що помолих Исус да дойде в живота ми (помощна информация)…
 Може би искам да помоля Исус да дойде в живота ми, моля обяснете ми по-подробно…
 Имам въпрос…

За да прочетете за борбата на една жена с порнографията, натиснете тук.

Бележки: (1) Йоан 8:31-32 (2) Йоан 8:33 (3) Йоан 8:34 (4) Исая 53:6 (5) 1 Йоаново 1:9 (6) Йоан 3:16 (7) Йоан 10:10


СПОДЕЛИ:
Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More