×
търсене ТЪРСЕНЕ
За живота, търсенето
 на смисъла и вярата…
Взаимоотношения

Как да установим сексуалните си стандарти?

Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More PDF

Въпрос: Какво казва Бог за участието ни в различни сексуални практики? Какви са Божиите морални ценности относно секса?

Нашият отговор: Повечето хора днес определят участието си в сексуални практики, основавайки се на личните си стандарти, които са резултат от моралните ценности, които имат. Разбира се, това е справедливо, защото, от една страна, сексът е лична отговорност и трябва да се определя лично. От друга страна, сексът обикновено включва двама души, затова не е въпрос единствено на лични стандарти.

Някои казват, че няма проблем да правите секс, щом се обичате. Други добавят, че всичко е наред щом сексът е в рамките на взаимоотношения на посвещение един към друг. Но мнозина ще оспорят това, казвайки, че за секса не е необходимо нито посвещение, нито любов. Забавлението и вълнението са достатъчна причина да се включим в сексуални практики.

Но все повече се увеличава броят на хората, които смятат, че никой няма правото да поставя някакви сексуални стандарти и всичко трябва да бъде сведено до: няма проблем да правиш секс с всеки.

Какво мислите вие? Ще бъде ли наред, ако сексуалното ви взаимоотношение е:

 • С някой още на първата среща? Да Не
 • С някой, с когото излизате от четири месеца? Да Не
 • С човек от противоположния пол? Да Не
 • С човек от същия пол? Да Не
 • С група? Да Не
 • С родител? Да Не
 • С някой, който е пиян или под влияние на наркотици? Да Не
 • С някой, на когото, без негово знание, му е дадено Екстази? Да Не
 • С някой, който има болест, предавана по полов път, но не ви каже за нея? Да Не
 • С някой, който има СПИН, но не ви каже за него? Да Не
 • Със сестра или брат? Да Не
 • С някой, който е на 15 години? Да Не
 • С някой, който в момента е женен/омъжена за някой друг? Да Не
 • С някой, който в момента е женен/омъжена за някой друг, но така или иначе планира да се разведе? Да Не
 • С някой, който е на 3 годинки? Да Не
 • С някой против неговото/нейното желание? Да Не
 • С някой, който не е женен/омъжена, но вие сте? Да Не
 • С труп? Да Не

Виждате ли колко объркващо започва да става? Все още ли „секс с всеки“ е полезен критерий? Мнозина от нас искат да поставят летвата някъде по средата: Имам си своите стандарти. Мисля, че А, Б и В са извратени. Но на другите всичко им е наред.

Ако трябва да бъдем напълно честни, всички ние имаме някакъв егоцентричен критерий относно секса. Колко от нас определят сексуалните си стандарти въз основа на това, което е най-добро за другия човек?

Има поне две причини защо да следваме Божиите стандарти. Първо, Бог е загрижен за нас И за другия човек. Второ, неговата мъдрост и любов към нас не могат да бъдат надминати от друг.

И така, какво ни дава Бог като стандарти?

В едно изречение, казано ни е да отбягваме „блудството, нечистотата, сладострастието, злите пожелания и алчността, което е идолопоклонство... гнева, яростта, злобата, клюкарстването и нечистите думи“. Бог казва, че всички грешим, но желанието му е да не позволяваме животът ни да се характеризира със сексуална неморалност, нечистота, похот, гняв и т.н. И вие трябва да се съгласите с него.

Ето какво Бог иска да изгради в живота ни: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Когато встъпим във взаимоотношение с него той произвежда в нас тези качества на характера. Той не изисква от нас да станем любящи, радостни, дълготърпеливи, благи и изпълнени с мир хора. Вместо това, когато опознаем Божията любов към нас на едно дълбоко лично ниво, ние намираме нови способности да обичаме другите, да бъдем търпеливи с тях, да се отнасяме с уважение към тях и т.н. Взаимоотношението с Бога е толкова ценно и забележително, че се отразява и върху взаимоотношенията ни с другите.

Ето един (реален) коментар на един мъж относно ценността от следването на Божиите насоки в областта на секса:

С жена ми бяхме гаджета три години преди да се оженим и през това време НЕ правихме секс. Да си „държа вдигнат панталона“ беше, без изключение, НАЙ-ТРУДНОТО нещо, което съм правил в целия си живот.

Но в замяна на тази дисциплинираност от наша страна ето какво преживяхме:

Нито един от двама ни дори за наносекунда през двадесетгодишния ни брак не се притесняваше, че другият няма да може да устои на други хора от противоположния пол.

Пътувах по целия свят – на места като Малайзия, Китай и Южна Африка – и жена ми никога не се тревожеше, че си имам любовница или че флиртувам с някоя женя някъде в някоя дискотека.

Дори за наносекунда не сме се страхували от болести, предавани по полов път.

Защо ли?

Защото направихме онова, което Бог иска от нас.

И не съжаляваме за това.

Онова, което изненадва хората е, че Бог не дава законите си, само за да бъде строг. Бог иска да бъдем свободни от последствията от секса, които причиняват съкрушено сърце. Неща като болести, предавани по полов път, непланирана бременност, навици, които ще накарат единия брачнен партньор да се чуди дали другият е верен. Може би точно затова Бог казва:

Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето си тяло (1 Коринтяни 6:18).

 Как мога да познавам Бог?
 Имам въпрос…

СПОДЕЛИ:
Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More