×
търсене ТЪРСЕНЕ
За живота, търсенето
 на смисъла и вярата…
Взаимоотношения

Романтика с вълци

Един мъж дава искрените си съвети относно срещите. Вижте какво е открил за секса и излизането на срещи...

Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More PDF

от Анонимен

Има една сентенция, която гласи: „Най-добрият план е да спечелиш от глупостта на другите“. Тази статия е за това. Статията, която в момента четете, се отнася именно до тази сентенция. Искам да споделя с вас някои неща относно момичетата и взаимоотношенията с тях; неща, които научих по болезнен начин - от собствените си грешки. Изведох десет причини, поради които реших да се въздържам от секса преди брака:

#1: Разбрах, че сексът не е това, за което го представят.

Спомням си, че през студентските си години периодично страдах от преживяване, което наричах „любовен махмурлук”. На сутринта след всяка нощ, прекарана с момиче, усещах празнота. Това е нещо, което няма да видите по телевизията или във филмите, но в реалния живот се случва много често. Всеки път след секс чувствах празнота, дори съжаление.

Беше ми доста странно, че страдам от „любовен махмурлук”, тъй като през студентските ми години сексът беше моят „бог”. Понеже съм мъж, мислех за секс непрекъснато. Затова можете да си представите, че да правя секс би било напълно удовлетворяващо за мен – върховното постижение в култа към моя „бог”. Но въпреки това, на сутринта често усещах липса на удовлетворение.

Имали ли сте подобно преживяване? Някога страдали ли сте от „любовен махмурлук”? Ако е така, би трябвало да се поспрете и да се запитате: „Защо става така? Защо толкова необходимият за мен секс ме оставя с такова неприятно усещане за празнота?”

Спомням си, че тази празнота ме объркваше. После стигнах до заключение, че „Просто имам нужда от повече секс, това е”. (Често разсъждаваме по подобен начин за нещата, които напразно се надяваме да ни удовлетворят. Например купуваме си колата, за която винаги сме си мечтали, но след време тя вече не е „супер яка”, а просто „добра” кола. Вместо да осъзнаем, че в действителност една кола не може да ни донесе удовлетворение, правим грешката да си мислим: „Ами, предполагам, че тази не беше най-подходящата кола. Някоя друга ще ми донесе повече удовлетворение.”)

Но чувството за празнота така и не си отиваше. И така накрая стигнах до извода, че сексът извън брака не заслужава похвалите, които му приписват. Не е това, което филмите показват. Ако беше така, щеше да е напълно удовлетворяващ. Нямаше да я има празнотата.

#2: Сега искам да уважавам жените повече.

Открих, че момичетата често не осъзнават напълно какво става, когато нещата опрат до секс. Имам предвид, че тяхното виждане в тази област е много по-различно от това на мъжете. Често момичетата оправдават сексуалните си взаимоотношения, казвайки: „Но аз го обичам!”, макар в действителност да не им се иска да стигат дотам. Защо се получава така? Хората казват, че: „Жените използват секса, за да получат любов, а мъжете използват любовта, за да получат секс.”

Ето как стоят нещата: момичето си представя, че един ден ще се омъжи за това момче; момчето си представя всичко онова, което иска да прави с момичето, преди да отиде и да разкаже на приятелите си за това. И докато нещо вътре в нея ѝ казва, че това е правилно, нещо вътре в момчето му казва точно обратното, но въпреки това той действа. Защо? Без съмнение заради физическото удоволствие, но също така и поради още една причина - това го кара да се чувства мъж. Но тук се крие голяма ирония, понеже се чудя що за мъж съм аз, когато мамя една жена?

Осъзнах нещо много важно - когато уважаваш една жена, ти уважаваш самия себе си. Защо? Защото когато не го правиш, един ден съжаляваш и съжалението трае много по-дълго от удоволствието. Във филма „Роб Рой”, главният герой казва: „Честта е дар, с който мъжът дарява самия себе си”. Когато уважаваш една жена, като вършиш това, което дълбоко в себе си знаеш, че е правилно (т.е. което е най-добро за нея), ти уважаваш самия себе си и се застраховаш срещу дълготрайна вина и съжаление.

#3: Това е нечия друга съпруга!

Ето какво имам предвид: повечето момичета, с които съм спал, вече са съпруги на други мъже. Когато се поставя на мястото на тези мъже ми се иска да не бях правил това, което съм направил. Всъщност, иде ми се да си забия един юмрук в носа заради това, което съм правил.

Не е нужно да казвам, че когато се оженя никак няма да ми се нрави идеята някой друг вече да е спал с жена ми. А на вас? Ще ви бъде ли приятно, ако някой вече е бил със съпругата ви? Ако си имате приятелка сега и не ви харесва това някой друг да спи с нея, помислете си колко по-силно би било чувството, когато един ден това се отнесе за съпругата ви.

Може да стигнете и по-далеч в разсъжденията си. Това момиче е нечия дъщеря. Ами ако това е моята дъщеря? Или ако ми беше сестра? Бих ли искал някой тип като мен да се възползва от нея? Вече гледам на момичетата по друг начин. Те са нечии други бъдещи съпруги, дъщери, сестри и т.н.

#4: Сексът унищожи най-добрите ми взаимоотношения.

В университета имах приятелка – момичето на мечтите ми. С нея никога не ми беше скучно. Напълно си „пасвахме”. Въздържахме се известно време и после, естествено по моя инициатива, започнахме да спим заедно.

Сексът скоро се превърна в основата на взаимоотношенията ни. Престана да ми се иска да я опознавам в какъвто и да било друг аспект. И вместо да започнем да се сближаваме повече, започнахме да охладняваме един към друг. Това имам предвид, когато казвам, че сексът унищожи най-добрите ми взаимоотношения. Хората могат да общуват помежду си на най-различни нива – емоционално, интелектуално, физическо и духовно. Но когато с приятелката ми започнахме да общуваме основно на физическо ниво, то ограби общуването ни на другите нива. В резултат на това връзката ни се разпадна. Все още можехме да сме заедно, ако не бяхме избързали с някои неща… по-точно, ако аз не бях избързал.

Виждал съм това да се случва с безброй връзки. Не само с моите, но и с тези на други хора. И си мисля, че има причина за това:

#5: Сексът преди брака разрушава другите аспекти на връзката.

При мен две неща неминуемо се случваха след секс с някое момиче: 1) загубвах уважението си към момичето (въпреки че не исках) и 2) тя загубваше доверието си в мен (въпреки че не искаше).

Не знам защо се получаваше така. Знам само, че всеки път то неизбежно се случваше. Може би просто е „програмирано” да става така. Но едно нещо е сигурно: не съм единичен случай. Виждам това да се повтаря навсякъде около мен. Познавам много хора, които имат доста семейни проблеми, поради това, че са правили секс преди брака. Встъпват в брак без никакво уважение и доверие един към друг – две абсолютно необходими неща за един здрав брак.

Познавам една двойка младоженци, които правят секс по-малко от веднъж месечно, защото той не я уважава и тя го знае и не му се доверява, затова и не иска да му се отдава. Много е тъжно, но се среща по-често, отколкото можете да си представите. Но никой не говори за тези неща публично. Телевизията и филмите, показващи двойки, които правят секс преди брака, никога не споменават за този проблем. Сякаш никой не иска да признае, че това се случва, въпреки че този проблем е реален факт.

#6: Въздържането от секс с бъдещата ми съпруга преди брака ще направи секса след брака по-добър.

Защо? Защото ще встъпим в брачни взаимоотношения с уважение към нея от моя страна и с доверие към мен от нейна страна. Научил съм вече, че ако едно момиче няма доверие на момчето, тя не иска да му се отдаде напълно. Дълбоко в себе си тя не изпитва удоволствие да бъде с него.

Ето как се случват нещата: понеже „жените използват секса, за да получат любов, а мъжете използват любовта, за да получат секс”, една двойка започва да прави секс преди брака. Момичето го прави, за да поддържа връзката. Момчето го прави, защото го желае дори повече от самата връзка. А след брака жената вече има каквото е искала: обвързване от страна на мъжа. Затова вече няма нужда да използва секса, за да го получи. И понеже, най-вероятно, тя таи огорчение, че той е спал с нея преди брака, сега вече тя не се интересува от секса. А пък мъжът, който не цени съпругата си поради същата причина - че е правил секс с нея преди брака – все още иска секс, но не като цялостно спойващо преживяване между него и съпругата му. За него това е просто секс и тя го знае. Затова сексуалният живот след брака е толкова посредствен за мнозина.

Не си измислям тези неща. Сега, когато вече се дипломирах, виждам много хора да се женят и всичко това да се случва постоянно. Противоотровата: въздържането от секс преди брака ще даде на мъжа повече уважение към съпругата му, а на жената – повече доверие в съпруга ѝ. В следствие на това те ще имат по-добър и по-редовен секс, защото ще се уважават повече и ще се обичат по-дълбоко.

#7: Въздържането от секс с други жени означава по-добър секс в моя брак.

Сексът, дори когато го наричаме „случаен”, е тайнствено нещо, което предизвиква дълбока привързаност между хората. Проблемът е следният: колкото повече се привързвам към различни момичета, толкова по-трудно ще ми бъде да се привържа към бъдещата си съпруга. Това е като парче тиксо – колкото повече го залепваш към различни повърхности, толкова повече то губи способността си да се залепва. И след известно време съвсем не може да се залепи за нищо.

Ако се привързвам към други момичета преди брака, един ден няма да мога да се привържа към съпругата си. Няма да я ценя така, както иначе бих могъл, и в резултат на това няма да мога да я обичам така, както иначе бих могъл. Всеки изминал ден, в който аз оставам верен на бъдещата си съпруга, прави взаимоотношенията ми с нея по-добри.

Замисляли ли сте се, че е доста странно, че културата ни заклеймява изневярата, а в същото време без проблем оправдава предбрачния секс, независимо дали е с един или повече партньори? Каква ирония! Защото, ако извадите елемента време от уравнението, предбрачният секс се равнява на изневяра. Можем да си представим колко пагубно ще повлияе изневярата на едни брачни взаимоотношения, а всъщност предбрачният секс причинява почти същите щети. Той вреди сериозно на потенциалната връзка между мъжа и жената в брака.

#8: Не е необходимо да спя с някоя жена, за да разбера дали сме „сексуално съвместими”.

Сексът би трябвало да допълва една връзка, а не да е най-важният ѝ аспект. Ето какво открих: той трябва да е „глазурата на тортата”, когато връзката се развива добре във всички други аспекти. Стигнал съм до извода, че сексът ще е добър, ако и останалата част на връзката върви гладко. Ето защо не е необходимо да спя с бъдещата си съпруга, за да разбера дали сме сексуално съвместими. Ако се разбираме във всяка друга област, тогава и сексът ни ще бъде добър.

В тази връзка трябва да кажа и още нещо. Другото, което съм „открил”, е че ако сексът се превърне в определящия фактор за една връзка, резултатът от това най-вероятно ще е посредствен секс. Помислете за момент. Ако постоянно поставяте сексуалните си взаимоотношения под микроскоп и преценявате връзката си спрямо тях, тогава тя е обречена на провал. Това е като да попаднете в затвора. Заключени сте за нещо, което би трябвало да ви освободи, а не да ви възпрепятства.

Но когато се съсредоточите върху другите аспекти на връзката си и сексът не е фокусът, тогава сте свободни да имате по-добър сексуален живот, без напрежението да се стремите винаги към невероятни изживявания. (Понеже не винаги ще има такива.) И все пак, не мисля, че на нивото и възрастта, на които бях като студент, бях способен да НЕ се фокусирам върху секса, освен ако той въобще не присъстваше в живота ми. Затова мисля, че като цяло е по-добре да се чака.

#9: Намерих нещо по-удовлетворяващо от секса.

Знам какво си мислите: „Да бе, сигурно!” Но наистина е вярно. Всъщност в известна степен сексът ми помогна да открия това по-удовлетворяващо от него нещо. И то не е точно „нещо”, а „някой”. Това е Бог.

Просто ми дайте възможност да се обоснова – зная, че ви звучи пресилено, но има смисъл в това. Бог ни е създал по такъв начин, че не можем да бъдем напълно удовлетворени без него. Той е заложил това в човешката природа като цяло и във всеки един индивид поотделно. Световноизвестният физик и математик Блез Паскал казва: „Във всеки човек има вакуум с „формата” на Бог, и само Бог може да го запълни.”

Ето защо хората сменят професиите си, партньорите си, стила си на обличане и т.н. - поради копнежа по пълното удовлетворение ние се разочароваме от нещата и хората, които не са успели да ни го дадат. Затова се отърваваме от тях и се насочваме към нещо друго или някой друг, с надеждата, че този път в тях ще открием това, което търсим. Но проблемът е, че никога не можем да го открием, докато не се обърнем към Бог за него, тъй като само той може да го подсигури.

Бог ни обича твърде много, за да ни позволи да бъдем задоволени от всякакви други неща, които не са самият той. Той иска най-доброто за нас, а това означава него самия. Никой и нищо не е по-важно от Бога. Зная, че това е вярно, понеже лично го преживях. Празнината, която имах - след като си купувах едно или друго нещо, след поредното секс приключение, след всичките ми неистови усилия да бъда задоволен в живота си – най-накрая беше запълнена след като помолих Бог да дойде в живота ми. И по-точно – след като поканих Исус Христос да дойде в живота ми. Исус Христос казва: „...Който дойде при Мене, никога няма да огладнее, и който вярва в Мене, никога няма да ожаднее.“ (Йоан 6:35). Тези думи станаха реалност в живота ми. Когато започнах взаимоотношението си с Бога, този „вакуум с формата на Бог“ най-сетне беше запълнен. Вече не се чувствах празен. И в резултат на това, познаването на Бога ми донесе едно още по-дълбоко удовлетворение от това, което сексът някога ми е носил.

#10: Бог ми е дал сила да се въздържам.

Минаха години от последния път, когато правих секс. Иска ми се да можех да кажа, че изцяло съм се въздържал до брака, но не мога. Има много неща, за които съжалявам (и както казах преди, те продължиха много по-дълго от всяко моментно удоволствие, което съм изживявал). Съжалявам за начина, по който се отнасях към момичетата. Притеснявам се за стабилността на брака си (ако и когато се оженя). Но Бог ми помогна да се справя с миналите си грешки и с притесненията си за бъдещето. Той е в процес на извършване на промяна у мен и вече доста ме е променил.

Освен това Бог ми даде способността да чакам до брака, за да правя отново секс. Разбира се, на моменти е трудно, но Бог е достатъчно голям, за да ме преведе през това. Всичко е възможно с него. И всеки ден, седмица и година, които минават, аз знам, че ще имам по-добър и по-силен брак някой ден, защото чаках. Също така, днес имам по-силна връзка с Бог в резултат на това, че зависех от него в тази жизненоважна област на моя живот като мъж.

Откъде да започнете?

Ако искате да имате успешни взаимоотношения един ден - като съпруг и баща - най-доброто място да започнете е със себе си. Ключът не е в намирането на правилната съпруга или правилните деца. Ключът е да започнете със себе си. А най-важното взаимоотношение, което можете да имате – онова, което ще ви направи по-добър съпруг и баща - е взаимоотношението с Бога.

Бог е създателят на секса, любовта и взаимоотношенията като цяло. Създал ги е, за да им се наслаждаваме. И можем да им се насладим напълно, само ако следваме неговия замисъл за тях. Бог не е „морализатор”. Той не казва: „Прави това” или „Не прави онова” без причина. Когато казва: „Не прави това” (например - изчакай до брака, за да правиш секс), той не го казва, за да ни покаже „кой е шефът“, а защото това е изцяло за нашето най-добро. Казва го, понеже знае как ни е устроил като мъже, знае кое е най-доброто за нас и кое ще ни донесе най-пълно удовлетворение.

Да познаваш Бог лично

Библията казва, че Исус Христос е Бог, който става човек – „Словото [Исус] стана плът и пребиваваше между нас“. Той е „отпечатък на Неговото [на Бог] същество“. Накратко, Исус Христос разкрива точно какъв е Бог. Как тогава да започнем взаимоотношение с него?

Бог изпитва истинска любов към нас и иска да го познаваме... но има един проблем. В момента на пътя между нас и взаимоотношението ни с Бога стои нашият грях (нашите провали да обичаме съвършено Бог и другите).

Затова Исус Христос („Бог в плът“) поема всички наши грехове върху плещите си, умирайки доброволно на кръста. Той извършва всичко това, за да може да бъдем напълно простени, напълно приети от него. Той прави най-великата жертва, позволявайки да бъде бит, унижаван, бичуван и разпънат на кръст за нас. След три дни възкръсва от мъртвите. Сега той ни моли да откликнем на неговата жертва, като го поканим в живота си.

Исус Христос е най-мъжественият мъж, живял някога. Хората често не го оценяват и приемат като такъв, но това е истината. Затова когато го помолите да дойде в живота ви, вие ще помолите единствената Личност, която знае повече за това какво е да си мъж, отколкото всеки друг. Той ще ви помогне да се превърнете в истински мъж - не в холивудска версия - но някой, който е много по-удовлетворен в живота си и много повече цени живота на другите.

Как изглежда този истински мъж? Той не прилича на вълк (някой, който се грижи единствено за своите нужди). Вместо това той изглежда по-скоро като пастир - някой, който се грижи за добруването на другите. Докато растете във взаимоотношенията си с Христос, ще откривате все повече и повече какво означава да бъдете истински мъж. И Христос ще промени начина, по който мислите за жените и в резултат на това - начина, по който се отнасяте към тях.

Можете да започнете взаимоотношение с Христос, което трае вечно. „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот“ (Йоан 3:16). Вярата означава доверие. Когато се доверите или разчитате на Христовата жертва за вас, можете да получите вечен живот - взаимоотношение с Бог, което започва сега и което поддържате до края на живота си. Ако това е желанието на сърцето ви, можете да се помолите искрено на Бог:

Мили Боже, признавам, че съгреших против теб. Благодаря ти, че понесе всичките ми грехове върху себе си на кръста. Искам да получа твоята прошка. Искам да имам взаимоотношение с теб. Моля те да дойдеш в живота ми като мой Спасител и Господ. Моля те, направи ме мъжа, който искаш да бъда.

 Току-що помолих Исус да дойде в живота ми (помощна информация)…
 Може би искам да помоля Исус да дойде в живота ми, моля обяснете ми по-подробно…
 Имам въпрос…

СПОДЕЛИ:
Facebook Messenger Share Viber Share Facebook Share Share by Email More