Безопасно място за изучаване
на въпроси за живота и Бог
Безопасно място за изучаване на въпроси за живота и Бог

Токсично порно, токсичен секс: Истински поглед към порнографията

Намерете свобода от пристрастяването към порнография, вижте 9-те лъжи на порнографията и как можете да се освободите.

от Джийн Макконъл

Порнография и пристрастяване... секс извън контекста

В студена, тъмна нощ, няма нищо по-добро от пламнал огън в камината. Безопасно е, топло, отпускащо и романтично. Сега вземете същия този огън от камината и го оставете в средата на дневната. Изведнъж той става разрушителен. Сексът е като този огън. Докато се изразява в отдадеността на брачната връзка, той е прекрасен, топъл и романтичен. Но порнографията изважда секса извън този контекст.

Кое подклажда пристрастяването към порнография

Една от най-важните части на нашия ум е правилната представа за това кои сме сексуално. Ако тези идеи бъдат замърсени, критични части от това кои сме ние биват изкривени. Порно културата ни казва, че сексът, любовта и интимността са едно и също нещо. В порнографията хората правят секс с напълно непознати - с хора, които току-що са срещнали. Всичко, което има значение, е моето удоволствие. Няма значение кое тяло използвам, стига да получа удоволствие. Порнографията ви кара да мислите, че сексът е нещо, което може да имате по всяко време, навсякъде, с всекиго, без последствия.

Проблемът с тази представа за порнографията е, че отношенията не се основават на секс, а на отдаденост, грижи и взаимно доверие. В този контекст, като огън в камината, сексът е чудесен. Да бъдеш с някого, който те обича и приема, някого, който ти е предан за цял живот, някого, на когото можеш напълно да се отдадеш, това прави секса наистина страхотен.

За да намерите свобода от порнографията: Разпознайте лъжите

Не можете да научите истината за секса от порнографията. Порнографията не е създадена да образова, а да се продава. Това е голям бизнес, който прави много пари и не се интересува как. Те ще ви покажат това, което смятат, че ще ви накара да се върнете и да си купите повече. Така че порнографията ще каже каквито и да е лъжи, за да привлича и задържа публиката. Порнографията процъфтява с лъжи - лъжи за секса, жените, брака и много други неща. Нека погледнем някои от тези лъжи и да видим доколко те могат да помрачат живота и поведението ви.

 • Лъжа №1 - Жените са по-малко хора
  Жените в списание "Плейбой" се наричат "зайчета", правейки ги малки сладки животни или "плеймейт", което ги прави играчки. Списание Penthouse ги нарича "домашни любимци". Порнографията често се отнасят с жените като животни, играчки или части от тялото. Някои порнографии показват само тялото или половите органи и изобщо не показват лицето им. Идеята, че жените са истински човешки същества с мисли и емоции, се губи.

 • Лъжа №2 - Жените са „спорт“
  Някои спортни списания имат проблем с "банските костюми". Това предполага, че жените са просто някакъв вид спорт. Порнографията гледа на секса като игра, а в една игра, трябва да "печелиш", "завладяваш", или "отбелязваш". Мъжете, които гледат по този начин, говорят за "отбелязване" на жени. Те оценяват мъжествеността си с колко "завоевания" могат да направят. Всяка жена, която "отбележат", е друг трофей на моя рафт, друг "прорез" в колана ми, за да потвърдя моята мъжественост.

 • Лъжа №3 - Жените са собственост
  Всички сме виждали снимки на хлъзгава кола със секси момиче на нея. Посланието е: "Купете си я и ще получите и двете". Порнографията отвежда това още по-далеч. Показва жените като стока в каталог, излагайки ги възможно най-открито, за да може клиентът да погледне. Не е изненадващо, че много млади мъже мислят, че ако са похарчили пари за някое момиче, имат право да правят секс с нея. Порнографията ни казва, че жените могат да се купуват.

 • Лъжа №4 - Стойността на една жена зависи от привлекателността на тялото й
  По-малко привлекателните жени биват подигравани в порнографията. Те се наричат кучета, китове, прасета или по-лошо, само защото не се вписват в критериите на порнографията за "перфектната" жена. Порнографията не се интересува от интелекта или личността на жената, а само от тялото й.

 • Лъжа №5 – Жените харесват изнасилването
  "Когато тя казва не, тя има предвид да" е типичен порно сценарий. Жените са показани, че биват изнасилвани, биейки се и ритайки отначало, а след това започва да им харесва. Порнографията учи мъжете да се наслаждават да нараняват и злоупотребяват с жените за забавление.

 • Лъжа №6 - Жените трябва да бъдат унижавани
  Порнографията често е изпълнена с обидни думи към жените. Жените са показвани измъчвани и унижавани по стотици начини и молейки за повече. Дали такова отношение показва някакво уважение към жените? Някаква любов? Или това, което порнографията промотира, е омраза и презрение към жените?

 • Лъжа №7 - Децата трябва да правят секс
  Една от най-продаваните порнографии е имитацията на "детска" порнография. Жените изглеждат като малки момичета, носейки опашки, малки обувки, държейки плюшено мече. Посланието на снимките е, че е нормално възрастните да правят секс с деца. Това кара потребителите на порнографията да гледат на децата по сексуален начин.

 • Лъжа №8 - Незаконният секс е забавен
  Порнографията често има незаконни или опасни елементи, за да направи секса по-"интересен". Това предполага, че не можете да се наслаждавате на секса, ако той не е особен, незаконен или опасен.

 • Лъжа №9 - Проституцията е привлекателна
  Порнографията рисува вълнуваща картина за проституцията. В действителност много от жените, представени в порнографските материали, са момичета, които са затворени в живот на робство. Много от тях са били сексуално малтретирани. Някои от тях са заразени с нелечими болести, предавани по полов път, които са силно заразни и често умират много млади. Много от тях приемат наркотици само за да преживяват.

Крайният резултат от пристрастяването към порнография

Порнографията печели от разрушения живот на младите жени и завладява мъжете, които ще дадат много време и пари, за да се поддават на техния продукт.

Може да си мислим, че нещата, които виждаме и чуваме, не ни влияят. Все пак всички признаваме, че добрата музика, добрите филми и добрите книги допринасят много за живота ни. Те могат да ни отпуснат, да ни образоват, въздействат или да ни вдъхновяват. Точно както вдъхновяващите материали могат да ни помогнат, порнографските снимки могат да ни окажат негативно влияние.

Снимките не винаги са неутрални. Те могат да убеждават. Компаниите знаят, че ако могат да направят убедителна картина за своя продукт пред вас по време на емоционален момент, той ще остане в подсъзнанието ви. Рекламните специалисти са толкова добри в това, че могат да предвидят колко повече от техния продукт ще си купите, ако видите рекламата им. Понякога зрителите дори не виждат името на продукта. Компанията Reese's Pieces платила огромна сума, за да покаже бонбоните си за няколко секунди във филма "ЕТ" и продажбите им скочили нагоре. Защо? Защото емоциите, свързани с гледането на това малко момче, което се протяга към извънземното, се прехвърлят върху визуалния образ на бонбона. Ако показването дори за миг на даден продукт - дори да не в центъра на вниманието - може да повлияе на поведението на хората, представете си ефекта на филм, който задържа вниманието ви залепено на екрана за час и половина със сексуални изображения.

Какви са ефектите от порнографията?

Какви идеи поставя порнографията в главата ни? Ако погрешните неща продължават да се натрупват, умствената ви среда може да бъде толкова замърсена, че животът ви ще има проблеми. Една от най-важните части на умствената ни среда е здравословната идея за това, кой сме ние сексуално. Ако тези идеи са замърсени, много важна част от това кои сме ние се обърква.

Пристрастяване към порнография: Привличането на порнографията

Не всеки, който види порнография, ще стане пристрастен. Някои само ще излязат с токсични идеи за мъжете, жените, секса, брака и децата. Някои обаче ще имат някакъв вид емоционално отваряне, което позволява на пристрастяването наистина да се задържи. Порнографските компании нямат нищо против, ако станете напълно пристрастени към техния продукт. Това е чудесно за техния бизнес. Д-р Виктор Клайн разделя напредъка на пристрастяването на няколко етапа; пристрастяване, ескалация, десенсибилизация и сексуални действия. За тези, които са пристрастени към порнография, установих, че има още един етап, който е първи - ранно излагане. Нека да разгледаме тези етапи:

РАННО ИЗЛАГАНЕ
Повечето хора, които се пристрастяват към порнография, започват от рано. Те виждат порнография, когато са много млади и тя влиза през вратата.

ПРИСТРАСТЯВАНЕ
Продължавате да се връщате към порнографията. Тя става редовна част от живота ви. Уловени сте и не можете да се откажете.

ЕСКАЛАЦИЯ
Започвате да търсите по-графична порнография. Започвате да гледате порнография, която ви е отвращавала по-рано. Вече ви е интересна.

ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ
Започвате да сте безчувствени към изображенията, които виждате. Дори и най-графичната порнография не ви вълнува повече. Отчаяно искате да почувствате това удоволствие отново, но не можете да го намерите.

СЕКСУАЛНИ ДЕЙСТВИЯ
Това е мястото, на което мъжете правят решаващ скок и започват да изпълняват картинките, които са видели. Някои преминават от снимките на порнографията в реалния свят, с истински хора, по разрушителни начини.

Пристрастен ли съм?

Ако видите някой от тези модели в живота си, трябва да натиснете спирачките сега. Порнографията завзема ли все по-голям контрол над живота ви? Можете ли да я оставите? Продължавате ли да се връщате за още?

Какво да правя?

Първото нещо, което трябва да направите, е да признаете, че имате проблем с порнографията. Повярвайте ми, не сте странни или необичайни, ако го направите. Милиони мъже и жени са на различни етапи в борбата с порнографията. Това наистина не е изненадващо. Порно индустрията е похарчила милиарди долари, за да се опита да ви грабне. Шокиращо ли е, че са успели? Някои от вас може да имат и проблеми в миналото си, като злоупотреба или сексуално насилие, което прави пристрастяването към порнография още по-трудно за премахване. Без помощ можете да постигнете малко в борбата си с пристрастяването.

Имате нужда от някой, който да ви помогне да преодолеете тази пристрастеност. Преодоляването на тайната е абсолютно необходимо. Вероятно не можете да се справите с пристрастяването без това. Това не означава, че всеки трябва да знае, че имате проблем с порнографията. Изберете някой, на когото можете да се доверите, който съветва хора, които имат проблеми със зависимостта – пастор, ръководител на младежка група или съветник. Някой, на когото можете да имате пълно доверие, с когото се чувствате сигурни, има опит в областта на пристрастяванията и няма да бъде изненадан.

Има ли свобода от пристрастяването към порнография?

Порнографията те заплита с лъжи. За разлика от това, Бог може да ни води в истината. Исус е казал: "Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици; и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни"1. Тези, които чули Исус, се обидили и се противопоставили: "никога никому не сме били слуги; как казваш Ти: Ще станете свободни"2 Исус им обяснил, че хората са поробени от греха, но Той може да ги освободи.3

Грехът не само ни заробва, но ни отдалечава от Бог. А никой не е съвършен. Никой не е праведен в очите на Бог. Вместо това ни се казва, че "Всички ние се заблудихме както овце, отбихме се всеки в своя път"4. Всички заслужаваме Божието осъждане и наказание. И все пак Бог, който е свят и любящ, е предоставил решение за проблема с нашия грях, за да не бъдем справедливо осъдени. Той лично е поел наказанието за нашия грях върху Себе Си. Исус Христос, Божият Син, е бил измъчван и е умрял на кръста за нашите грехове, за да може да ни бъде простено. Три дни по-късно Исус възкръснал от мъртвите, точно както е казал. И сега Той ви предлага да имате връзка с Него. Едно от най-невероятните твърдения в Библията е това: "Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда"5.

Най-значимата връзка

В търсенето на интимност и любов, порнографията е празен заместител на истинската любов. Ние сме създадени от Бога, за да може нашите нужди от близост да бъдат задоволени най-дълбоко от самия Бог. "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот"6. За разлика от тъмнината и разрухата, до които порнографията може да доведе в живота на човек, Исус казва: "Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно"7. Бог ви предлага своята прошка чрез връзка с Него. Искате ли да Го помолите да ви прости и да дойде в живота ви? Можете да Му се помолите сега.

"Господи Исусе, наясно съм с греховете си и знам, че и Ти също си. Моля Те да ми простиш и да ме очистиш. Благодаря Ти, че си дал живота си на кръста за греховете ми. Моля Те да дойдеш в живота ми сега и започнеш Твоето дело в моя живот. Напътствай живота ми, както пожелаеш. Благодаря Ти, че ми прости и че идваш в живота ми."

 Току-що помолих Исус да влезе в живота ми (помощна информация)…
 Може би искам да помоля Исус да влезе в живота ми, моля обяснете ми по-подробно…
 Имам въпрос…

За да прочетете за борбата на една жена с порнографията, натиснете тук.

Бележки: (1) Йоан 8:31-32 (2) Йоан 8:33 (3) Йоан 8:34 (4) Исая 53:6 (5) 1 Йоаново 1:9 (6) Йоан 3:16 (7) Йоан 10:10

СПОДЕЛИ С ДРУГ:  

TOP